Usability test Stethotelephone afgerond

Usability test Stethotelephone afgerond

Wie denkt dat hét symbool van de dokter – de stethoscoop – volledig af is, komt bedrogen uit. Ondernemer Marco Bonanno ziet voldoende ruimte voor innovatie van dit medische instrument. Het Field Lab Eerstelijnszorg voerde een usability test uit en peilde de behoeften onder huisartsen (in opleiding). Nu is het project afgerond.

 

Het Field Lab Eerstelijnszorg vroeg de huisartsen van Oosterhout en Lent om Bonanno’s prototype in de spreekkamer te gebruiken. Vooraf bestudeerden de onderzoekers van het Field Lab het gebruiksgemak met behulp van een thinking aloud sessie: de gebruiker wordt overgelaten aan het gebruik van het product en licht zijn handelingen hardop mondeling toe, een beproefde methode in het usability onderzoek. In een focusgroep met huisartsen bracht het Field Lab de behoeften in kaart: wat zouden huisartsen nu graag met de stethoscoop doen waar het huidige instrument te kort schiet? De test leverde waardevolle informatie op voor Bonanno. Dat er nog volop ontwikkelkansen voor zijn prototype zijn verbaast hem niet. “Artsen in het ziekenhuis kwamen al tot vergelijkbare conclusies. De Field Lab test is vooral een bevestiging.” Hij is vooral blij met de bevestiging dat de functionaliteiten van een nieuwe versie van het prototype – nu nog in ontwikkeling – beantwoorden aan de behoeften van huisartsen. De huisartsen kwamen zelfs met een paar nieuwe ideeën. Bonanno kan met deze kennis met vertrouwen de volgende ontwerpfase in, op weg naar een slimme stethoscoop.