Field Lab begeleidt studenten in innovatieproject over diabetes en voeding

Field Lab begeleidt studenten in innovatieproject over diabetes en voeding

Ook in 2019 is het Field Lab weer actief betrokken bij innovatieprojecten van eerstejaars studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen van het Radboudumc. In het project Diabeter duiken studenten in de wereld van de etikettering in de supermarkt voor diabetespatiënten.


Een bezoek aan de supermarkt kan voor iemand met diabetes behoorlijk lastig zijn. Diabetespatiënten moeten hun suikerinname beperken, maar op verpakkingen van producten is vaak moeilijk af te leiden hoeveel suiker het product nu precies bevat. Een tocht door de supermarkt duurt zo erg lang en zorgt voor stress en frustratie bij diabetici: ze zijn nog meer en langer met hun ziekte bezig. De komende periode gaan studenten Marieke van Breukelen, Rida El-Jobouri, Lisa Houtman en Bjorn Kusters aan de slag met het ontwikkelen van een manier om diabetici in de supermarkt snellere en betere voedingskeuzes te laten maken. Het doel van het project is om diabetici snel inzicht te geven in de hoeveelheid suiker die in een product zit, zodat het doen van boodschappen vlot kan verlopen en de juiste productkeuzes gemaakt worden. Een van de methodes die de studenten gaan gebruiken is participatieve observatie: ze gaan met mensen met diabetes die het moeilijk vinden om de juiste producten te vinden boodschappen doen in de supermarkt. Ze gaan ook bekijken wat verschillende supermarkten doen om voor hun klanten inzichtelijk te maken hoeveel suiker hun producten bevat. In mei zullen de studenten verschillende prototypes van hun oplossing aan deelnemers van de Herstelcirkel in de Wijk voorleggen.