Onderzoek bij Thermion naar toepasbaarheid van N-of-1 methode in de zorgpraktijk

Onderzoek bij Thermion naar toepasbaarheid van N-of-1 methode in de zorgpraktijk

In samenwerking met Fysiotherapie Thermion, IQ Healthcare van het Radboud UMC en de HAN doet Ilona Wilmont onderzoek naar de praktische toepasbaarheid van de n-of-1 trial: een methode waarin de patiënt zijn eigen controle is bij het testen van interventies. Wetenschappelijke protocollen schieten bij ‘complexe’ patiënten vaak tekort, omdat ze maar voor één gezondheidsprobleem een oplossing bieden. Wilmont zoekt in haar project naar een wetenschappelijke methode waarmee ook chronische patiënten goed behandeld kunnen worden.

 

Iedere Nederlander is uniek en dat brengt ook voor ieder individu een andere zorgvraag met zich mee. Toch ondergaan dagelijks miljoenen mensen behandelingen die getest zijn op de ‘gemiddelde mens’, een gezonde man in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. Deze wetenschappelijke onderzoeken vinden plaats in een geïsoleerde context met zo min mogelijk variatie in de patiënten. Dit betekent dat dit voor een individu met een chronische ziekte of complexe zorgvraag niet altijd de beste zorg is. In haar project onderzoekt Wilmont hoe wetenschappelijke protocollen praktisch toepasbaar te maken zijn, zodat ze leiden tot een meer gepersonaliseerde behandeling van de patiënt. Om die personalisatie mogelijk te maken, moet de vraag en ervaring van de patiënt centraal komen te staan en dit kan met behulp van de n-of-1 methode.

 

In samenwerking met Mark Loeffen, fysiotherapeut bij Thermion en Thomas Hoogeboom, senior onderzoeker bij IQ Healthcare doet Wilmont onderzoek naar fibromyalgie-patiënten. Ze is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een prototype op basis van eerder gehouden interviews met fysiotherapeuten, artsen, wetenschappers en fibromyalgie-patiënten. Doel van het onderzoek is om ervoor te zorgen dat patiënten in gesprek met hun zorgverlener hun verhaal kunnen onderbouwen met datagegevens uit de praktijk. In september van dit jaar zal Wilmont een eindpresentatie over haar onderzoek geven voor geïnteresseerden.