Studenten ontwikkelen samen met Field Lab een voedingslabel voor diabetici

Studenten ontwikkelen samen met Field Lab een voedingslabel voor diabetici

Field Lab Eerstelijnszorg begeleidt Geneeskundestudenten van de Radboud Universiteit Nijmegen bij hun onderzoek naar voeding en diabetes. Eerder is al geschreven dat deze studenten op zoek gaan naar een manier om diabetici te helpen bij het kiezen van gezonde producten in de supermarkt. Op dit moment ontwikkelen en testen studenten Rida El-Jobouri, Bjorn Kusters en Lisa Hartman een prototype van een voedingslabel speciaal voor diabetici.

 

Een eerste enquête bij een grote groep diabetespatiënten leverde de studenten een veelbelovend resultaat op: er was grote behoefte onder diabetici aan een soort ‘diabetes-proof-sticker’. In de laatste fase van hun project borduren de studenten daarop voort: ‘We willen een sticker ontwikkelen waardoor diabetici in de supermarkt in een oogopslag kunnen zien of het product een goede keuze is voor hen’.

 

Binnenkort gaan ze een aantal prototypes van de stickers testen bij een groep diabetici. Een van de prototypes staat hierboven afgebeeld. Het belangrijkste criterium is hierbij de duidelijkheid van de sticker: diabetici moeten snel kunnen zien of het product een goede keuze is of niet. Op basis van deze test zal een definitief prototype worden gekozen. Diabetici van ‘De Herstelcirkel in de wijk’ zullen dit prototype testen.

 

Als einddoel hebben de studenten grote ambities: ‘Ons einddoel is om de labels op producten van het huismerk van een supermarkt te krijgen. We beginnen met het plaatsen van een sticker bij het prijskaartje van het product’, zo vertelt een van de studenten. Het verwerken van een sticker op de verpakking van de fabrikant, is het ultieme doel, maar lijkt in het korte tijdsbestek helaas niet haalbaar. De studenten gaan binnenkort in gesprek met een supermarkt om te onderzoeken of zij iets in de innovatie zien.