Studenten ontwikkelen samen met Field Lab een voedingslabel voor diabetici

Field Lab Eerstelijnszorg begeleidt Geneeskundestudenten van de Radboud Universiteit Nijmegen bij hun onderzoek naar voeding en diabetes. Eerder is al geschreven dat deze studenten op zoek gaan naar een manier om diabetici te helpen bij het kiezen van gezonde producten in de supermarkt. Op dit moment ontwikkelen en testen studenten Rida El-Jobouri, Bjorn Kusters en Lisa Hartman een prototype van een voedingslabel speciaal voor diabetici.

Onderzoek bij Thermion naar toepasbaarheid van N-of-1 methode in de zorgpraktijk

In samenwerking met Fysiotherapie Thermion, IQ Healthcare van het Radboud UMC en de HAN doet Ilona Wilmont onderzoek naar de praktische toepasbaarheid van de n-of-1 trial: een methode waarin de patiënt zijn eigen controle is bij het testen van interventies. Wetenschappelijke protocollen schieten bij ‘complexe’ patiënten vaak tekort, omdat ze maar voor één gezondheidsprobleem een oplossing bieden. Wilmont zoekt in haar project naar een wetenschappelijke methode waarmee ook chronische patiënten goed behandeld kunnen worden.

Veel animo voor deelname aan ontwikkeling digitaal platform

Komende maand organiseert het Field Lab Eerstelijnszorg een aantal focusgroepen in het kader van het project Populatiemanagement Nijmegen-Noord. Met inwoners van verschillende leeftijden verkennen de onderzoekers in scenarioworkshops de reacties op een aantal functionaliteiten van het digitale platform in aanbouw.

Field Lab Eerstelijnszorg onderzoekt of verwijzing naar orthopeed efficiënter kan

Samen met de ondernemers van Prisma en de huisartsen van Zorggroep STIELO gaat het Field Lab Eerstelijnszorg onderzoeken of de huisarts patiënten efficiënter kan doorverwijzen naar de orthopedische specialist. Met behulp van de beveiligde medische berichtenapp Siilo kunnen huisartsen contact leggen met orthopeed  in de tweedelijnszorg en na overleg kunnen zij een besluit nemen over de behandeling van een patiënt. Op deze manier hopen de onderzoekers onnodige doorwijzingen naar de tweede lijn te beperken en daarmee veel kosten te besparen.

Field Lab begeleidt studenten in innovatieproject over diabetes en voeding

Ook in 2019 is het Field Lab weer actief betrokken bij innovatieprojecten van eerstejaars studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen van het Radboudumc. In het project Diabeter duiken studenten in de wereld van de etikettering in de supermarkt voor diabetespatiënten.