‘Blended care’ bij artrose en lage rugklachten

De ondernemers van the Habit Agency, zorgprofessionals van gezondheidscentrum Thermion, chronischepijnpatiënten en HAN-studenten werken in dit project samen aan de verbetering van Healthsnackers, een platform voor zelfmanagement. Het platform is een belangrijk digitaal middel voor de inrichting van een blendedcareomgeving waarin een zorgprofessional ook via een digitaal medium het zelfmanagement van chronische patiënten kan ondersteunen.

 

Aanleiding
Het aantal Nederlanders met een chronische ziekte stijgt sterk. Deze steeds grotere groep chronisch zieken legt een groot beslag op de Nederlandse zorguitgaven. The Habit Agency ziet in zelfmanagement een oplossing voor dit kostenprobleem: chronische patiënten nemen zelf de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van hun leven, ondanks hun aandoening, gecoacht door zorgprofessionals. Healthsnackers is een zelfmanagementplatform dat chronische patiënten uitdaagt zelf de regie over hun gezondheid te nemen en zorgprofessionals ondersteunt om hen in een digitale omgeving te coachen. The Habit Agency beoogt met deze blended care omgeving de zorg voor chronisch zieken te hervormen. De ondernemers zijn ervan overtuigd dat blended care therapietrouw verhoogt, de communicatie tussen patiënt en professional verbetert en zorgt voor een daling van zorgkosten. Het is daartoe wel belangrijk dat het platform nauw aansluit bij de gebruikersbehoeften van patiënten en zorgverleners.

 

Doel van het project
Doel van het project is om de doorontwikkelingsprioriteiten van het zelfmanagementplatform Healthsnackers te bepalen door gebruikers (zorgprofessionals en chronische pijnpatiënten) naar hun ervaringen te vragen. Het onderzoek richt zich op vragen als: hoe werkt het zelfmanagementplatform voor gebruikers? Hoe werkt het platform en het bijbehorende dashboard voor de professionele coach? Welke verbeteringen van Healthsnackers stellen zij zich voor?

 

Algemene projectinformatie:
Looptijd: februari 2016 – oktober 2016
Themalijn: Gebundelde zorg
Inhoudelijk themaleider: dr. Hilde Luijks
Betrokkenen: The Habit Agency (gespecialiseerd in gedragsondersteuning via mobiele platforms), Fysiotherapiepraktijk Thermion en Cesartherapie De Lint, patiënten met artrose of chronische lage rugklachten, studenten van het Instituut Paramedische Studies (Hogeschool Arnhem Nijmegen)