Doktr.nl: efficiënte communicatie tussen patiënten en zorgverleners

De ondernemers van Z-Netwerken en Medworq, zorgprofessionals van academisch gezondheidscentrum Thermion werken in dit project samen aan de verbetering van de communicatie tussen zorgverleners door het gebruik van Doktr.nl. Dit online platform stelt patiënten in staat met hun zorgverlener(s) te communiceren en zorgverleners in staat om elkaar onderling te bereiken, allemaal met tekstberichten die veilig kunnen worden uitgewisseld en opgeslagen.

 

Aanleiding voor het project
Ict-toepassingen maken het mogelijk de communicatie tussen patiënten en hun zorgverlener(s) en tussen zorgverleners onderling verder te verbeteren. Zo komt het voor dat een patiënt na het consult bij de huisarts nog vragen heeft en die nu alleen kan stellen door te bellen of opnieuw een afspraak te maken. De praktijk leert bovendien dat de mondelinge communicatie tussen specialist en patiënt regelmatig tot misverstanden leidt.

 

Zo gaat ook de communicatie tussen huisarts en apotheker nu nog vaak per telefoon. Dit zorgt ervoor dat het spreekuur regelmatig verstoord wordt en niet zelden blijkt het lastig te achterhalen wat er precies is gezegd en afgesproken.

 

Doel van het project
Doktr.nl is een online platform waarmee patiënten en zorgverleners of zorgprofessionals onderling op een veilige manier elkaar tekstberichten kunnen sturen over de diagnose en behandeling van een patiënt. De berichten kunnen later teruggelezen worden. In dit Field Labproject wordt Doktr.nl getest op het efficiënt uitwisselen van informatie tussen huisarts en patiënt, en tussen huisarts en apotheker De gebruikservaringen worden gebruikt voor een eventueel nieuw design.

 

Algemene projectinformatie
Looptijd: januari 2016 – november 2016
Themalijn: Gebundelde Zorg
Inhoudelijk themaleider: dr. Hilde Luijks
Betrokkenen: Z-netwerken, Medworq, Huisartsenpraktijk Thermion, BENU Apotheek De Waal