Medimate Minilab: snel en betrouwbaar de nierfunctie bepalen

Medimate Minilab: snel en betrouwbaar de nierfunctie bepalen

De ondernemers van het Medimate Minilab werken in dit project samen met het Field Lab Eerstelijnszorg om te testen hoe een point-of-care-technologie in de eerstelijnszorg geïmplementeerd kan worden. Het doel van het Medimate Minilab is om met een snelle, betrouwbare nierfunctiebepaling de medicatieveiligheid bij ouderen te vergroten.

 

 

Aanleiding

Een nierfunctiebepaling kan van groot belang zijn voor de juiste (dosering) medicatie. Een huisarts of apotheker beschikt graag over een actuele nierfunctiebepaling van een patiënt, zodat de medicatie hierop kan worden aangepast. Vooral bij mensen boven de zeventig jaar kan de nierfunctie in een korte tijd verminderen . Bij verouderde waarden (>3 maanden) kan de verkeerde medicatie of een onjuiste dosering worden voorgeschreven. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks een behoorlijk aantal ziekenhuisopnames voorkomen kan worden als het juiste middel in de juiste dosis wordt verstrekt. Voor een correcte bepaling van de nierfunctie moeten patiënten bloed laten prikken. Het kost tijd voordat de uitslag bekend is. Het Field Lab Eerstelijnszorg start met het testen van een point-of-care-technologie (PoCT), die snel en betrouwbaar ter plekke een nierfunctiebepaling mogelijk maakt. Op die manier kan de medicatieveiligheid worden vergroot.

 

Doel van het project

De ontwikkelaars richten zich in dit project op een implementatiepilot: de vraag hoe het Medimate Minilab in te passen valt in de dagelijkse processen van de huisartsenpraktijk staat centraal. Naast de pilot is Medimate ook op zoek naar gebruikerservaringen met de PoCT van zorgprofessionals en patiënten (usability testing). Het overkoepelende doel is om een beeld te vormen van de toegevoegde waarde van Medimate in de praktijk.

 

Looptijd: januari 2019-juli 2019
Themalijn: diagnostiek in de eerstelijnszorg
Inhoudelijk themaleider: dr. Henk Schers
Betrokkenen: Apotheek BENU de Waal, huisartsenpraktijk Oosterhout en Thermion, Radboudumc