Optimaliseren van het medicatiebeleid met Clinical Rules

De ondernemers van Orfeus, Zorgdraad en Fame-net en zorgprofessionals van gezondheidscentrum Thermion, werken in dit project samen aan het optimaliseren van Clinical Rules, een expertsysteem dat huisartsen ondersteunt bij het maken van medicatiereviews bij patiënten die meerdere medicijnen gebruiken. Doel is het efficiënter en nauwkeuriger maken van deze reviews om medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames terug te dringen.

 

Aanleiding voor het project
Nederland telt 5,3 miljoen chronische patiënten die meerdere medicijnen gebruiken voor verschillende aandoeningen. Goed medicatiebeheer wordt dus steeds meer van belang. Omdat de huisarts het meest complete overzicht heeft over het medicatiegebruik van de patiënt wordt van hem verwacht dat hij bij iedere patiënt met vijf (of meer) verschillende medicijnen jaarlijks een medicatiereview verricht. Het toenemende aantal patiënten dat meerdere soorten medicijnen gebruikt en de tijd die het kost om tot een medicatierapport te komen, geeft aanleiding tot zoeken van een methode die minder tijd kost en die minstens zo effectief is. Een substantieel deel van de ziekenhuisopnamen van de groep chronische patiënten die meerdere medicijnen gebruikt, is medicatiegerelateerd.

 

Uit onderzoek is gebleken dat met het gebruik van een Clinical Decision Support System (CDSS) het maken van een medicatiereview aanzienlijk minder tijd kost en meer klinisch belangrijke adviezen oplevert. De Clinical Rule Reporter is een CDSS die ook in de huisartspraktijk gebruikt kan worden. Het garandeert een continue medicatieanalyse met rapporten die sterk rekening houden met de context van de patiënt.

 

Doel van het project
Het doel van het Field Labproject is om medicatiereviews met behulp van een bestaand CDSS in de huisartspraktijk toe te passen door een ict-systeem te ontwikkelen dat uit meerdere bronnen – en met toestemming van de patiënt – relevante gegevens combineert om vaker en bij meer patiënten een medicatiereview uit te voeren. Het ict-systeem moet de kwaliteit van de dienstverlening vergroten doordat de huisarts zijn patiënten met e-Health beter kan begeleiden en de apotheker adequaat kan reageren op veranderende omstandigheden bij een patiënt. De verwachting is dat de medicatieveiligheid toeneemt, dat het aantal medicatiegerelateerde opnames daalt, de patiënt minder bijwerkingen ervaart en dat medicatie effectiever ingezet wordt.

 

Algemene projectinformatie
Looptijd: januari 2016 – juni 2018
Themalijn: Integraal & Digitaal
Inhoudelijk themaleider: Stijn Hoppenbrouwers
Betrokkenen: Orfeus, Huisartsenpraktijk Thermion, BENU Apotheek De Waal, Afdeling Eerstelijns Geneeskunde Radboudumc, Stichting Fame-net